אטופיק דרמטיטיס

מהי אסטמה של העור ואיך מטפלים בה

מהי אסטמה של העור ואיך מטפלים בה
מתגרדים ללא הרף ולא מבינים מה הסיבה? גיליתם כתמים אדומים על העור? ייתכן שאתם סובלים מאטופיק דרמטיטיס, המכונה גם אסטמה של העור, מכיוון שבמקרים רבים הסובלים ממחלה זו סובלים גם מאסטמה של דרכי הנשימה.

אטופיק דרמטיטיס (אטופי – אלרגי, דרמטיסטיס – דלקת עור) היא מחלת עור כרונית המתבטאת אצל תינוקות, ילדים ומבוגרים בגרד מתמשך של העור, המלווה בקשקשת ובכתמים אדומים באזורים שונים. במרבית המקרים המחלה מתגלה כבר בינקות, וחלק ניכר מהחולים הם בעלי נטייה לאלרגיות שונות ולאסטמה של דרכי הנשימה. מחקרים מצביעים על כך שבעשורים האחרונים שכיחות המחלה עולה במדינות העולם המערבי בכלל, ובאזורי מגורים בעלי אופי עירוני בפרט, ומקשרים זאת לזיהום האוויר, מזון מעובד ואורח חיים לחוץ.

לאסטמה של העור יש קשר גנטי – במקרים רבים אחד ההורים או בני משפחה קרובים אובחנו כחולים במחלה, או שקיימת היסטוריה משפחתית של אלרגיות מסוגים שונים ואסטמה של דרכי הנשימה (קצרת).

מהם התסמינים לאסטמה של העור?

תסמיני המחלה הם גרד מתמשך של העור, מלווה באדמומיות, עור יבש וקשקשי. רבים סובלים מגירוד בעיקר בשעות הלילה, מה שפוגם בשינה ובאיכות החיים. במקרים של גרד קיצוני יש סיכון לדלקות וזיהומים בעור והתפתחות של נגעים על העור.

אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים לעומת ילדים

ברוב המקרים אטופיק דרמטיטיס מאובחנת כבר בגיל צעיר מאוד – בדרך כלל לפני גיל שנה ועד גיל 5. אצל תינוקות המחלה באה לידי ביטוי בעור אדמומי, יבש וקשקשי, המלווה בחוסר שקט. אצל חלק מהחולים בה בגיל הינקות והילדות, המחלה חולפת לקראת גיל ההתבגרות, אולם פורצת שוב בגילאים מתקדמים. אטופיק דרמטיטיס מבוגרים פורצת בדרך כלל במצבים של לחץ קיצוני מתמשך ותזונה לקויה ולא מאוזנת.

באילו אזורים בגוף אסטמה של העור תופיע?

במרבית המקרים אצל תינוקות מופיעה פריחה ואדמומיות ממושכת בפלג הגוף העליון, על הלחיים ובאזור הברכיים. אצל ילדים מופיעה בדרך כלל פריחה ואדמומיות באזור הברכיים ובחלק הפנימי של המרפקים. אצל מבוגרים המחלה מופיעה בדרך כלל כפריחה, גרד ואדמומיות באזור הפנים, הצוואר, בית החזה ולעתים גם באזור המפשעה.

מה הקשר בין אטופיק דרמטיטיס לתזונה?

התפרצות אטופיק דרמטיטיס מקושרת גם לתזונה לקויה ולצריכה מוגברת של מזון מתועש. בדרך כלל, שיפור ושינוי בהרגלי התזונה, בשילוב טיפול בתכשירים מתאימים, מובילים להטבה בתסמיני המחלה. בנוסף, אצל חולים רבים הסובלים מאסתמה של העור מאובחנת גם אלרגיה או רגישות למזון כלשהו, והימנעות ממזון אלרגני יכולה להקל על תסמיני המחלה.

כיצד מטפלים באטופיק דרמטיטיס?

ראשית, אם נתקלתם בתסמיני גרד מתמשך, קשקשת ואדמומיות ואתם חושדים שאתם סובלים מאטופיק דרמטיטיס, פנו לאבחון אצל רופא עור. במקביל לטיפול שעליו ימליץ הרופא, חשוב שהטיפול באסטמה של העור יהיה בתכשירים עדינים, היפואלרגניים ומותאמים במיוחד לעור אטופי. מומלץ להימנע מתכשירים מבושמים או אגרסיביים שעלולים לייבש את העור, לגרום לגירויים ולהחמיר את המחלה.

לאחר המקלחת, מומלץ להשתמש בקרם גוף טיפולי. הקרם מרגיע את העור ומסייע בהרגעה והקלה על עור אדמומי. הקרם מכיל תמציות פרחי קלנדולה, יערה, ארכובית ואלוורה, המסייעים בהרגעת העור ובהפגת את האדמומיות. בנוסף הוא מכיל שמנים צמחיים מרככים כמו שמן חוחובה ופיטוסטרולים מזרעי סויה, המעודדים את שיקום שכבת ההגנה של העור ושומרים על גמישותו. בנוסף, הקרם מכיל קומפלקס של ויטמינים E+C המגינים על העור מרדיקלים חופשיים ונזקי הסביבה.

להימנע מגירודים ולזכור שיש פתרון

ההתמודדות אטופיק דרמטיטיס עלולה להיות מתסכלת, אולם חשוב להקפיד על אורח חיים מאוזן ולא לחוץ, עם תזונה בריאה ומתאימה לכם. חשוב גם להימנע מגירוד האזורים הנגועים שעלול להחמיר את המחלה, להקפיד על גזירת ציפורניים אצל ילדים ופעוטות, ולהשתמש בתכשירים איכותיים ועדינים שיעשירו את העור בלחות ויסייעו לשמור על ההגנה של העור.

מוצרים בכתבה זו

תגיות :
אטופיק דרמטיטיס

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך