אטופיק דרמטיטיס

סבוריאה בקרקפת – איך ניתן לזהות וכיצד לטפל

סבוריאה בקרקפת – איך ניתן לזהות וכיצד לטפל
אנשים בכל גיל יכולים לפתח סבוריאה בקרקפת (Seborrheic Dermatitis), כולל תינוקות וקשישים. גברים נוטים לסבול מהמחלה יותר מנשים, והיא תוקפת בדרך כלל שתי קבוצות גיל: תינוקות צעירים ומבוגרים בגילאי 30-60. אצל קשישים יהיו התסמינים חמורים יותר. למה זה קורה? האם מדובר רק בתופעה של גירוד בקרקפת? האם זה מדבק? ואיך ניתן לטפל?

סבוריאה בקרקפת אצל תינוקות

בקרב תינוקות, מדובר במחלת עור נפוצה. רוב התינוקות, עלולים לסבול ממצב של גירוד בקרקפת בשלושת החודשים הראשונים לחייהם. אצל הרוב, זה יחלוף בתוך מספר חודשים עד שנה. לעיתים סבוריאה בראש, יכולה להתפתח גם לאזורים נוספים בגוף, החל מאזור הראש ועד לקיפולי הגוף ואזור החיתול.
 

סבוריאה בקרקפת אצל מתבגרים ומבוגרים

בקרב אוכלוסיית גיל זו, מדובר במחלת עור ארוכת טווח ולעיתים כרונית. גורמים כגון: מזג אוויר קר ויבש, שינויים הורמונליים ומתח נפשי, עלולים להצית בכל פעם מחדש את המחלה. החדשות הטובות הן כי טיפול נכון, יכול למנוע התפשטות רחבה ואף להביא הקלה, גם במצבים של גירוד בקרקפת ובעורף.

 

סבוריאה בקרקפת – איך זה נראה

סבוריאה מופיעה לעיתים קרובות על הקרקפת ויכולה להתפתח לסבוריאה באזורים נוספים בגוף: הפנים (כולל האוזניים והאף), החזה העליון, הגב, המפשעה ובית השחי. בפועל, תבוא המחלה לידי ביטוי באדמומיות, עור שמנוני, נפוח, פצעים אדומים בקרקפת, קשקשים בצבע לבן או צהבהב וגם גירוד בקרקפת – מקל ועד חמור.

סבוריאה בקרקפת הסימנים והתסמינים המשתנים עם הגיל:

תינוקות

הופעת קשקשים בצבע צהוב או חום, כתמים אדומים שמנוניים וגם יובש בקרקפת. סבוריאה אצל תינוקות עלולה גם להתפשט לאזור הפנים, על העפעפיים, סביב האף, האוזניים ובאזור החיתול. ישנם תינוקות שיסבלו ממצב של גירוד בקרקפת והתפשטות המחלה בכל הגוף.

מבוגרים ומתבגרים

הופעת קשקשים בצבע צהבהב-לבן על העור שעלול להפוך לאדמדם, עור שמנוני, גרד – במיוחד על הקרקפת ובתעלת האוזן, פריחה באזור הגבות, עפעפיים, מרכז הפנים, חזה עליון, גב עליון ובאיברי המין. אצל גברים, עלולים להופיע כתמים על הקרקפת והנשים עלולות לסבול מגרד ועור ורדרד באזור המצח, העפעפיים והאף.  
 

מה גורם לסבוריאה בקרקפת?

הסיבה המדויקת אינה ברורה ויחד עם זאת, ידוע כי גנים והורמונים, ממלאים כאן תפקיד משמעותי. חשוב לזכור כי בניגוד לצורות רבות אחרות של אקזמה, סבוריאה בקרקפת לא נגרמת מאלרגיה, אינה מזיקה לגוף ולא מדבקת.

מי שסובל ממחלות המשפיעות על מערכת החיסון או מערכת העצבים (איידס, פרקינסון, פסוריאזיס), הנו בעל סיכוי מוגבר לפתח סבוריאה בקרקפת. ישנם גורמים נוספים שעלולים להשפיע על הופעת המחלה והתפשטותה:

  • לחץ ומתח נפשי
  • דיכאון
  • הפרעת אכילה
  • אקנה – פצעי בגרות
  • שינויים הורמונליים
  • תכשירים המכילים כימיקלים
  • מזג אוויר קר ויבש
  • מצבים רפואיים כמו: מחלת האפילפסיה, החלמה משבץ או מהתקף לב ואלכוהוליזם
  • נטילת תרופות מסוימות, שיכולות לעודד התפתחות של סבוריאה בקרקפת

אבחון וטיפול סבוריאה בקרקפת

סבוריאה בקרקפת עלולה להיראות כמו מחלת פסוריאזיס, אקזמה או כתגובה אלרגית. כל אחת ממחלות העור האלה, דורשת טיפול שונה, ועלולה ליצור גירוד בקרקפת ולכן, חשוב לגשת לרופא/ת עור. האבחון כולל סקירת ההיסטוריה הרפואית של המטופל ובדיקת העור, עם דגש על האזורים הנגועים. במידה ויש חשד שמדובר במצב רפואי מורכב יותר, יערכו בדיקות נוספות.

ישנם מקרים בהם הטיפול לא ירפא את המחלה ויחד עם זאת, ניתן להשפיע על קצב התפתחותה, למנוע זיהום בעור ולהפחית נפיחות וגרד. סוג הטיפול הינו תלוי גיל והאזור הנגוע.

אצל תינוקות, נוטה המחלה להיעלם לחלוטין ללא טיפול. במידה והוחלט לתת מענה, ניתן להשתמש בשמפו מתאים, שיכול לעזור בהרגעת העור, ולשמור על איזון בקרקפת. אם יש צורך בטיפול מקיף יותר, יתכן השימוש בתרופות אנטי-פטרייתיות, אנטיביוטיות או בתכשירים שמכילים סטרואידים.

אצל מתבגרים ומבוגרים המחלה בדרך כלל לא נעלמת ללא טיפול מתאים. לקבלת התוצאות הטובות ביותר, יגבשו הרופא/ה תכנית טיפול הכוללת: שימוש בשמפו נגד קשקשים, טיפול תרופתי ומשחה או קרם טיפולי.

 איך להרגיע קרקפת מגורה טיפים לטיפול ביתי 

  • אצל תינוקות – חפפו מדי יום את הקרקפת באמצעות שמפו לתינוקות
  • במטרה לרכך גירוד בקרקפת, עסו את הקרקפת של התינוק עם שמן תינוקות. כעבור כמה שעות או אפילו אחרי לילה שלם, ייבשו את האזור ונסו להסיר בעדינות את הקשקשים, באמצעות מברשת רכה או בד נעים למגע. חשוב להימנע מתלישת הקליפה! בסיום, שטפו את ראשו של התינוק במים בלבד
  • מתבגרים ומבוגרים, יכולים להקל על גירוד בקרקפת, באמצעות שימוש בשמפו נגד קשקשים
  • חשוב גם לבצע ניקוי יסודי של קשקשים, במטרה למנוע שמנוניות יתר של השיער והקרקפת
  • מומלץ לבחור שמפו המבוסס על רכיבים טבעיים, המועשר באובליפיכה ופרו ויטמין B5
  • מומלץ לבחור קרם או משחה להרגעת הקרקפת ולמניעת גירוי ויובש, שמאפשרים שמירים על איזון הלחות בקרקפת. שימו לב שהשימוש בקרם לא יותר תחוש שמנוניות או דביקות על הקרקפת והשיער. ישנם קרמים שגם יכולים לסייע בהאטת קצב היווצרות הקשקשים
  • תזונה מאוזנת ובריאה, יכולה גם היא להשפיע על מראה העור והתפשטות המחלה. הכוונה להפחתת מוצרי מזון מעובדים, המכילים שומנים שלא מן הצומח ומסוכרים
  • במטרה להפחית מתח נפשי ומצבי לחץ, בחרו בפעילות שיכולה להרגיע אתכם – החל מספורט שאתם אוהבים לעשות ועד למדיטציה או בילוי עם מי שאתם אוהבים.
     

מתי לפנות לרופא/ת עור?

אם טיפול בבית לא מוביל להקלה או למניעת אודם והופעת קשקשים, חשוב לגשת לרופא/ה שיעניקו  לכם טיפול מתאים, וגם ישללו מחלות אחרות. רופא/ת עור יכולים לאבחן ולהמליץ על טיפול, בהתאם למצב המטופל. במצבים קיצוניים יבוצעו בדיקות נוספות או שתשלח דגימה לבדיקת ביופסיה, במטרה לשלול מחלות אחרות שיכולות לבוא לידי ביטוי באותו אופן.

מוצרים בכתבה זו

25% הנחה
קלאסיק שמפו נגד קשקשים
₪ 44.92 Price reduced from ₪ 59.90 to
250 מ"ל | ₪ 17.97 ל- 100 מ"ל
בתוקף עד 30/04/24
25% הנחה
קלאסיק קרם לחות לקרקפת
₪ 44.92 Price reduced from ₪ 59.90 to
250 מ"ל | ₪ 17.97 ל- 100 מ"ל
בתוקף עד 30/04/24
30% הנחה
בייבי אל סבון ושמפו
₪ 41.93 Price reduced from ₪ 59.90 to
400 מ"ל | ₪ 10.48 ל- 100 מ"ל
בתוקף עד 30/04/24
תגיות :
אטופיק דרמטיטיס

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך