אטופיק דרמטיטיס

אסטמה של העור אצל תינוקות – גורמים, מניעה ומה עושים כשממש מגרד?

אסטמה של העור אצל תינוקות – גורמים, מניעה ומה עושים כשממש מגרד?
אסטמה של העור אצל תינוקות וילדים הידועה גם כאטופיק דרמטיטיס, הנה סוג של אקזמה – מחלת עור כרונית, שמאופיינת על ידי עור יבש, אדום ומגרד. על פי הספרות הרפואית המקור למחלה זו אינו ידוע. בבדיקות מעבדה נמצא כי אחד הגורמים לעור היבש הנו פגיעה בשכבת ההגנה -הסבום. מצב זה מחליש או מעלים את שכבת ההגנה, דבר שיכול להוביל להתפתחות של זיהום או דלקת. חשוב להכיר את המחלה, הגורמים האפשריים לה, כיצד ניתן לנסות ולמנוע אותה ואיך אפשר לעזור לתינוק או לילד, כשממש מגרד.

מהי אסטמה של העור אצל תינוקות?

 אסטמה של העור אצל תינוקות, הידועה גם כאטופיק דרמטיטיס תינוקות הנה דלקת עור אטופית הגורמת לעור יבש ומגרד ולקשקשת. מדובר במצב שכיח אצל תינוקות וילדים, שלרוב מופיע בגילאי 3-6 חודשים. ברוב המקרים זה יעבור לאחר גיל הילדות.

מה גורם למצב של אסטמה של העור אצל תינוקות או ילדים?

 הסיבה המדויקת למצב של אסטמה של העור אינה ידועה. יחד עם זאת, ישנן כמה גורמים אפשריים כגון: גנטיקה, מערכת חיסון שלא התפתחה במלואה ועשויה להשפיע על רמת ההגנה של העור, מזג אוויר חורפי ויבש או טמפרטורות גבוהות, רחצה במים חמים או שימוש בסבון שאינו מתאים.

הסיכוי לפתח אסטמה של העור אצל תינוקות או ילדים עולה כאשר ישנם בני משפחה נוספים הסובלים מהמחלה או כאשר התינוק/ילד סובל מאלרגיות.

איך נראית אסטמה של העור?

 הסימנים להופעת אסטמה של העור אצל תינוקות או ילדים, משתנים מאחד לשני. חלקם מופיעים לסירוגין ואחרים, באופן קבוע:

  • עור יבש ואדמומי
  • נפיחות
  • גרד
  • פנים חיוורות
  • עור כהה באזור העפעפיים או סביב העיניים
  • שינויים בגוון העור סביב הפה, העיניים או האוזניים
  • בליטות קטנות המצופות בקרום שעלולות להפריש נוזלים, הממוקמות בדרך כלל על הפנים, הזרועות העליונות והירכיים

תסמינים אילו יכולים להופיע בכל מקום בגוף, ושכיחים במיוחד באזור הפנים, בצידי הצוואר, הקרקפת, המרפקים, פרקי כף היד, הקרסוליים והברכיים (כולל החלק האחורי של הברכיים).

מתי חשוב לגשת לרופא/ה?

ישנם מקרים בהם חשוב לפנות לבדיקת רופא/ה:

  • כאשר התינוק/הילד מתקשה לישון
  • במצב של חום
  • במידה והנגעים מכוסים בקרום או מפרישים מוגלה

האם ניתן להימנע מהתפתחות אסטמה של העור אצל תינוקות או ילדים?

עדויות רפואיות מוכחות מצביעות על כך שילדים לאמהות סטריליות סובלים הרבה יותר מאסטמה של העור. כאשר התינוק גדל בסביבה שפחות חשופה לחיידקים, מערכת החיסון לא תמיד מוכנה להתמודד עם מה שקורה בחוץ, וזה כולל מחלות עור כדוגמת אטופיק דרמטיטיס/אסטמה של העור אצל תינוקות.

תינוקות יונקים, אשר ניזונים מחלב אם המכיל חיידקים, סובלים פחות מהתפתחות של מחלת אסטמה של העור. כך גם תינוקות שנולדו בלידה וגינלית, שנחשפים לחיידקים בעת המעבר בתעלת הלידה. ישנם בתי חולים בהם, אחרי ניתוח קיסרי, מורח הצוות הרפואי על התינוק נוזל וגינלי, כאילו עבר בתעלת הלידה, דבר שיכול לחזק את מערכת החיסון שלו ולהשפיע לטובה על משקלו ומצב בריאותו.

טיפול באסטמה של העור אצל תינוקות

אסטמה של העור אצל תינוקות או ילדים, אינה מצב מסכן חיים. הדאגה היא התפתחות של  זיהום קשה בעור. בדרך כלל אטופיק דרמטיטיס תעבור מעצמה אחרי גיל הילדות ועד אז, ניתן להקל על התינוק או הילד, בעזרת טיפול נאות, רחצה, משחות מרשם וטיפולים אחרים – באישור רופא/ת הילדים בלבד.

ישנן כמה דרכים להקל על התינוק או הילד הסובל מאסטמה של העור, כשהקו המנחה הוא הניסיון לשחזר את שכבת ההגנה -הסבום – שנעלמה.

ראשית, נסו להפחית כמה שיותר את השימוש בסבון אם בכלל. העדיפו את השימוש בשמן אמבט לתינוק שיאפשר ניקוי של עור התינוק, ללא הסרת שכבת ההגנה. שמן האמבט של סבוקלם לדוגמה, מכיל שמנים ממקור צמחי בלבד, והנו בעל נוסחה הייחודית ללא שמנים מינרליים, SLS ופראבנים. שמן האמבט שומר על שכבת ההגנה הטבעית של העור ומונע איבוד לחות לאחר הרחצה. תכשיר זה יכול גם להרגיע את עור התינוק או הילד, וגם ולמנוע יובש וגירויים.

במידה ואתם בוחרים באל-סבון לתינוק או לילד, חשוב שתבחרו בתכשיר עדין והשתמשו בכמויות קטנות. שימו לב גם לאופן השימוש בסבון, כשאתם רוחצים את התינוק. הימנעו ממריחת סבון מרוכז ישירות על עור התינוק אלא, טפטפו כמה טיפות של סבון על ידכם, הקציפו עם מים ואז רחצו את התינוק.

אמבטיה פושרת קצרה (לא יותר מ-5 דקות), יכולה לקרר מעט את העור ולהקל על הגירוד (כל עוד המים לא חמים מדי או קרים). נקו בזהירות מקומות שעשויים לצבור לכלוך כמו איברי המין, הידיים  או הרגליים, ושטפו את שאר חלקי הגוף.

מיד לאחר האמבטיה מרחו קרם לחות טיפולי המכיל תמציות של פרחי קלנדולה, יערה, ארכובית, אלוורה ותמציות שרפים, שיכול לתרום להגנה על העור, להקלה על היובש ולהפגת האדמומיות.

מה עושים כשממש מגרד? זה לא נעים לראות ילד שמנסה לגרד ועדיין, חשוב לתת לילד הרגשה נוחה ולנסות להסיח את דעתו מהרצון לגרד. החדשות הטובות הן כי רוב הילדים מחלימים כשהם מתבגרים ועד אז, יש לכם את הכלים להקל ולעזור. במידה והמצב מחמיר חשוב שהתינוק או הילד ייבדקו אצל רופא/ה ילדים או עור.

מוצרים בכתבה זו

30% הנחה
בייבי שמן אמבט
₪ 66.43 Price reduced from ₪ 94.90 to
400 מ"ל | ₪ 16.61 ל- 100 מ"ל
בתוקף עד 30/04/24
30% הנחה
בייבי אל סבון ושמפו
₪ 41.93 Price reduced from ₪ 59.90 to
400 מ"ל | ₪ 10.48 ל- 100 מ"ל
בתוקף עד 30/04/24
תגיות :
אטופיק דרמטיטיס

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך