מצטרפים למועדון ונהנים מ-10% הנחה ברכישה ראשונה!

משלוח חינם ברכישה מ-170 ש"ח | אספקה עד 3 ימי עסקים

הגנה משמש

היפר-פיגמנטציה: חמישים גוונים של חום

ד"ר ראיד חורי
ד"ר ראיד חורי רופא עור ועוסק ברפואה אסתטית
פיגמנטציה (או היפר-פיגמנטציה), הכוללת שינוי בצבע העור והופעת כתמים, היא תופעה לא נעימה שיכולה להתפשט באזורים רבים בעור הפנים והגוף. ההבנה כיצד היא נגרמת, והיכרות עם דרכי הטיפול השונות, יכולות בהחלט להחזיר לכם את הגוון הטבעי והמקורי של העור.

גוון העור תלוי בכמות ופיזור המלנין ופיגמנטים אחרים כדוגמת המוגלובין, שיכולים להשפיע על ספיגת האור, השתקפותו ופיזורו. 
במהלך השנים, עלולים להיווצר שינויים בגוון העור המופיעים לאורך זמן. התופעה הזו זכתה לשם הידוע "פיגמנטציה", או בשפה מקצועית "היפר-פיגמנטציה" (׳היפר׳ = יותר, ו-׳פיגמנט׳ = צבע). פיגמנטציה יכולה להיות מטרידה עבור מי שסובל ממנה בעיקר בהיבט האסתטי, ובמיוחד כשמדובר בעור הפנים או בחלקי גוף חשופים כמו הידיים והרגליים. הופעת כתמי העור יכולה לבוא לידי ביטוי באופן נקודתי ככתמים קטנים ולהגיע עד לכיסוי נרחב של שטחים גדולים מהעור, שמשנים את צבעם לחום, אפור, אדום ואפילו שחור. במקרים מסוימים השינוי בגוון העור יהיה גם מלווה בכאב או גרד. חשוב לציין כי שינוי בגוון העור הוא לעיתים סימפטום של בעיה רפואית אחרת, דבר המצריך אבחון מקצועי ובמקרים מסוימים גם טיפול מיידי. 


מהי פיגמנטציה, ולמה זה קורה?
צבע העור נקבע כאמור על פי כמות החומר "מלנין" הנמצא בגוף, המיוצר על ידי תאי עור. במידה ואותם תאים אינם בריאים או פגומים, הם עלולים לייצר כמות גדולה מדי של מלנין כתוצאה מעלייה בצפיפות המלנוציטים הפעילים, דבר שמשפיע על גוון העור. הגורמים לכך רבים, עם דגש על גנטיקה וחשיפת יתר לשמש. בנוסף גורמים נוספים עשויים להשפיע על ייצור המלנין, ביניהם: שינויים הורמונליים (האופייניים לגיל ההתבגרות, הריון וגיל המעבר), מחלות עור כדומת אקנה, חתכים וכוויות הגורמים לפגיעה בעור, מחלות מסוימות, הפרעות בבלוטת התריס, שקיעה של חומרים אקסוגניים, וקומפלקסים מסוימים של תרופות, כדוגמת מלנין, ברזל, ומתכות כבדות בתוך שכבת הדרמיס.


סוגי פיגמנטציה
ישנם מספר סוגים של היפר-פיגמנטציה, כאשר 3 סוגים הם הנפוצים ביותר: 
הראשון הוא מלזמה, מצב הנגרם משינויים הורמונליים וגורם להופעת הכתמים בכל חלקי הגוף, עם דגש על אזור הפנים והבטן. מדובר בהפרעה נרכשת נפוצה, האופיינית ברובה לנשים.  
סוג נוסף ומאוד נפוץ הוא כתמי שמש, הקשורים באופן ישיר לחשיפת יתר לשמש ושכיחים בעיקר במדינות שטופות שמש. ברוב המקרים יופיעו הכתמים באזור הפנים והידיים. 
הסוג השלישי הוא היפר-פיגמנטציה פוסט דלקתית, שנוצרת כתוצאה מפציעה או דלקת בעור, כך למשל יכולה להופיע פיגמנטציה בעקבות אקנה.


סולם פיצפטריק  - והקשר בין פיגמנטציה וסוג העור 
סולם פיצפטריק הוא למעשה טבלה פשוטה המסווגת את העור לפי צבעו ותגובתו לשמש, כאשר ישנם 6 סוגים - מהבהיר והרגיש ביותר לשמש ועד הכהה ביותר.
ככל שגוון העור בהיר יותר, כך גדל הסיכוי להופעת פיגמנטציה ולפתח סרטן עור. בישראל סוגי העור הנפוצים ביותר הם 2-4.

סוג עור 1: מאופיין בגוון עור לבן וחיוור, שיער ג'ינג'י או בלונדיני, עיניים כחולות, ונמשים. סוג זה של העור רגיש מאוד לקרני השמש ולכן התגובה יכולה להיות כוויות, גם כתוצאה מחשיפה קצרה לשמש. 
 

סוג עור 2: מאופיין בעור לבן או בהיר, שיער ג’ינג’י או בלונדיני, וצבע עיניים כחול או ירוק. גוון עור זה מאפשר חשיפה ממוקדת וקצרת מועד לשמש, שברוב המקרים גורמת לעור להפוך לאדום. בעלי סוג עור זה, עדיף שימנעו משיזוף באופן כללי. 

סוג עור 3: מאופיין בעור בהיר, שיער כהה, ועיניים בצבע חום או ירוק, כמו גם עמידות מסוימת לחשיפה לשמש שבדרך כלל לא משפיעה על צבעו של העור, אך כן עלולה להשפיע לרעה על הבריאות. כך, חשיפה מוגזמת לשמש עלולה להוביל להתקלפות של העור. 

סוג עור 4: מאופיין בעור בגוון חום בהיר, עיניים ושיער כהים, ויכולת להשתזף בקלות. אנשים בעלי סוג עור זה נכווים מהשמש לעיתים רחוקות ועדיין, גם במקרה הזה כמו בכל סוגי העור, עלולה הבריאות להיפגע מחשיפת יתר לשמש.  

סוג עור 5: מדובר על גוון עור חום כהה, עיניים ושיער כהים, ויכולת להשתזף די בקלות. (ושוב, גם כאן חשוב לשמור על הבריאות!)

סוג עור 6: מאופיין בעור שחום כהה עד שחור, בנוסף לשיער ועיניים כהים. מכיוון שמדובר בגוון עור מאוד כהה, בדרך כלל השמש אינה משפיעה על הצבע שנשאר באותו גוון, אבל כן משפיעה על הבריאות. 

 

פיגמנטציה בעור

היפר-פיגמנטציה יכולה להופיע בכל גיל, ובכל גוון או סוג עור, אך ככל שהעור בהיר יותר - הסיכוי לפיגמנטציה גדל


דרכי הטיפול בפיגמנטציה
למרות שהיפר-פיגמנטציה לרוב אינה מזיקה, רבים מהסובלים מהתופעה מבקשים לטפל בה, במיוחד כשמדובר בכתמים שמופיעים על עור הפנים. 
הבסיס לכל טיפול בכתמי עור הוא תחילת מניעה ע"י הגנה מפני השמש, במטרה למנוע המרצה של התאים המייצרים מלנין. הטיפול הראשוני לאחרת הופעת הפיגמנטציה יעשה ע"י שימוש בקרמים המציעים פתרון מקומי שמטרתו להבהיר את העור. דוגמה לכך היא שימוש בוויטמין C, נוגד חמצון המסיס במים ובעל תפקיד חיוני בהגנה על העור מקרני השמש. תפקידים חשובים נוספים המיוחסים לוויטמין זה הם קיום אינטראקציה עם יוני נחושת, דבר המעכב את פעולת אנזים הטירוזינאז האחראי על ייצור המלנין, בנוסף לעידוד תהליך הסינתזה של הקולגן שחשוב גם הוא לגמישות, בריאות ומראה העור. מכיוון שהמאגר של ויטמין C, שאינו מיוצר בגוף, יורד עם הגיל, במיוחד אם אתם מעשנים, חשוב להזין את הגוף באמצעות השימוש בתכשירי טיפוח, כמו גם על ידי תזונה ותוספי תזונה. אופן קליטתו והשפעתו של ויטמין C גדל משמעותית כאשר מורחים אותו כמשחה על העור, דבר המאפשר חדירה לשכבה הדרמיס המכילה קולגן, אלסטין וחומצה היאלורונית.
טיפולים נוספים כוללים שימוש בתכשירי טיפוח הכוללים חומצה היאלורונית, ומשחות להבהרת העור הדורשות ייעוץ רפואי לפני תחילת השימוש. 
חשוב לוודא שהתכשירים לטיפול בפיגמנטציה נבדקו דרמטולוגית ואושרו ע"י משרד הבריאות, וכן הותאמו לסוג העור של המשתמש. זאת בנוסף למעקב אחר הוראות היצרן והתייחסות לתופעות הלוואי הפוטנציאליות. 
מענה טוב ומקצועי לפיגמנטציה ניתן לקבל גם במסגרת טיפולים קוסמטיים, החל משימוש במשחות ייעודיות ועד לפילינג כימי, טיפול בלייזר, ושימוש באור (פוטותרפיה). חשוב שקבלת ההחלטה לגבי סוג הטיפול תעשה עם רופא מומחה לעור, שיציג כאמור את תופעות הלוואי הפוטנציאליות ויעריך את השיטות השונות בהתאם לסוג העור. ישנם טיפולים שלא בהכרח יסייעו להבהרת העור אלא יגרמו להחמרת התופעה, על ידי פגיעה בשכבה החיצונית של העור.


טיפים למניעת פיגמנטציה
רגע לפני שמתחילים לטפל, חשוב גם להימנע מההתפתחות פיגמנטציה בעתיד.

הנה מספר טיפים עיקריים שיעזרו לכם במשימה:

  • בראש ובראשונה, וכדי למנוע הופעת היפר-פיגמנטציה במיוחד בארץ שטופת שמש כמו ישראל, הקפידו תמיד להגן על עורכם מפני קרני השמש. עשו זאת בכל עונה בשנה וגם כשמעונן. חשוב למרוח קרם הגנה איכותי, לפחות SPF 30, בנדיבות ומדי שעתיים-שלוש על כל האזורים החשופים. בנוסף, הקפידו על לבוש מתאים וחשיפה לשמש רק מחוץ לשעות המסוכנות בהן הקרינה האולטרה סגולה היא החזקה ביותר.
  • הימנעו משימוש במיטות שיזוף. הן מסוכנות לעור שלכם ולבריאותכם הכללית.
  • הקפידו להזין את העור בלחות על ידי שתיית מים לאורך כל היום, תזונה מאוזנת ונכונה, ושימוש בתכשירי טיפוח איכותיים המתאימים לסוג העור שלכם.
  • כדי לטפח ולפנק את העור, בחרו במוצרים המכילים ויטמין C, ונוגדי חמצון נוספים שמסייעים להבהרת העור והכתמים, בין אם מדובר בקרם לחות, סרום או מסיכה לפנים. 
  • טיפולי פנים כדוגמת פילינג, יכולים לתרום גם הם לטיפול בפיגמנטציה ע"י הסרת תאי עור  מתים ובכך מאפשרים את התחדשות העור וחיוניותו. שימו לב כי תכשירי וטיפולי פילינג אינם מומלצים לפני חשיפה לשמש ויש להיוועץ בנושא עם גורם רפואי מוסמך.
  • הימנעו מחיטוט ומגע בעור שלא לצורך, שכן פציעה של העור עלולה להוביל לפיגמנטציה. כחלק משגרת הטיפוח שלכם, הקפידו על שטיפת ידיים לפני שאתם מניחים את התכשירים על העור.


קיום שגרת טיפוח נכונה ושמירה על העור מנזקים סביבתיים - זה כל הקסם
שגרת טיפוח נכונה ונבונה, כמו גם שמירה על העור מפני חשיפה לשמש ונזקים נוספים הנמצאים בסביבתנו, יכולים בהחלט לסייע בשמירה על גוון העור המקורי איתו נולדנו ולאפשר לנו ליהנות מעור נעים, גמיש וחיוני. במידה ואתם סובלים מפיגמנטציה, זכרו שהמצב הפיך וכמעט תמיד ניתן לתקן. עם זאת, לעתים מדובר בתהליך ממושך ולכן חשוב להתאזר בסבלנות. גם לאחר השגת התוצאות הרצויות הקפידו לשמור על העור. הוא עוד יגיד לכם תודה בכל יום מחדש. 

מוצרים קשורים

תגיות :
הגנה משמש

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך