מצטרפים למועדון ונהנים מ-10% הנחה ברכישה ראשונה!

משלוח חינם ברכישה מ-170 ש"ח | אספקה עד 3 ימי עסקים

אנטי אייג'ינג

חשיבותו של הקולגן - מיתוס או אמת?

ד"ר ראיד חורי
ד"ר ראיד חורי רופא עור ועוסק ברפואה אסתטית
מה לא נאמר עליו: שהוא מסייע לבריאות ונראות העור, שמדובר בפתרון מיטבי לאנטי אייג׳ינג, ושנוכחותו בגופנו היא בעלת יתרונות רבים. הגיע הזמן לעשות סדר ולוודא שאכן קולגן הוא חלבון הקסם. ספוילר: הכל נכון, רק חשוב לדעת איך לטפל.

בסרט הדמיוני ׳בנג'מין באטן׳ (Benjamin Button) נולד אדם זקן (אותו מגלם השחקן בראד פיט), שעם השנים הולך והופך לצעיר יותר. בין אם מדובר בתהליך חיובי או לא, עדיין לא נוצרה ההמצאה שמאפשרת לבני האדם להפוך לצעירים, וזה כולל גם את עור הפנים. יחד עם זאת, ישנן לא מעט דרכים לשפר את נראות העור ושמירה על חיוניותו.
כאן נכנס לתמונה הקולגן  - חלבון שנחשב לבעל יתרונות רבים לעור הגוף והפנים, החל מסיוע לשמירה על מיצוק, גמישות ומאזן הלחות בעור, ועד השפעה חיובית על זרימת הדם, ריפוי פצעים ומניעת צלקות, התמודדות עם פיגמנטציה, כמו גם מניעת סימני ההזדקנות עם דגש על קמטים וקמטוטים.
השאלה היא: האם אכן מדובר בתרופת פלא או במיתוס שהגיע הזמן לנפץ? לפני שנגיע לתשובה, חשוב להבין מהם גורמי ההשפעה על נראות ובריאות העור.

עור הגוף שלנו (האיבר שנחשב לגדול ביותר), מתחלף במהלך כל חודש. מסע זה כולל את נשירת התאים הוותיקים, שאת מקומם תופסים התאים החדשים - תהליך שגורם לעור להיראות גמיש ויפה. במידה וחילוף התאים נפגע, יושפע העור בכל ההיבטים, דבר שעלול להוביל גם להופעת מחלות שונות. התחדשות התאים מהותית גם לתהליך האנטי אייג׳ינג שמנסה להילחם בירידת ייצור הקולגן, האלסטין והחומצה ההיאלורונית, דבר שקורה ככל שאנו מתבגרים ו..מזדקנים.
החדשות הטובות הן כי לקולגן יתרונות רבים שיכולים לסייע למראה צעיר ורענן ויחד עם זאת, לא מדובר בקסם אלא בדרך הכוללת שימוש במוצרי טיפוח איכותיים, ניהול אורח חיים נכון ושמירה על היגיינת טיפוח, שמובילים יחד לתוצאות המיוחלות. מה החשיבות של קולגן? מדוע הוא כה משמעותי לתהליך האנטי אייג׳ינג? ואיך ניתן להגן על ייצורו הקולגן לאורך זמן? כל המידע החשוב ועוד, לפניכם.


מהם יתרונותיו של קולגן, ומדוע הוא כל כך חשוב לעור?
קולגן, שמשקלו כ-70% ממשקל העור, הוא חלבון מבני המהווה כ-30% מסך כל החלבון המרכיב את כלל האיברים ומערכות הגוף. חלבון זה משמש כאבן הבניין העיקרית של העור, השרירים, העצמות, הגידים, הרצועות, ורקמות החיבור האחרות, כמו גם את כלי הדם ורירית המעיים. הקולגן נמצא יחד עם חלבון האלסטין והחומצה ההיאלורונית בשכבת הדרמיס (האמצעית) של העור, במטרה לספק מעין רשת תמיכה וחוזק לאזורים אלו, ולסייע בתיקון הרקמות ושיפור התגובה חיסונית. 

אז מה הבעיה? שבמהלך השנים, וככל שאנו מתבגרים (נשים החל מגיל 27, וגברים כמה שנים מאוחר יותר), פוחת ייצור הקולגן וכך גם השפעותיו החיוביות. זה קורה גם מכיוון הקולגן שנוצר מחומצות אמינו אינו יכול להיספג בשלמותו או לעבור סנתוז באותה יעילות. באותו אופן מצטמצמות גם רמות האלסטין, שנוכחותו נמצאת בשיאה ברחם ועם הגיל הולכת ופוחתת, החיוני כאמור גם הוא לגמישות ובריאות העור. כדי לוודא שלגוף יש מספיק מרכיבים לייצור קולגן, חשוב לנהל אורח חיים בריא ונכון עם דגש על צריכת מזונות מסוימים, לעשות שימוש בתכשירי טיפוח איכותיים תוך מריחת הקרמים והמשחות ישירות על העור, ו/או לצרוך ויטמינים ומינרליים.


האויבים הגדולים של הקולגן
היכרות עם הגורמים שעלולים להוביל לאובדן של קולגן, יכולה לסייע בשמירה על נוכחותו בגוף. בנוסף להזדקנות, גם גנטיקה, תזונה לקויה ומצבים אוטואימוניים מסוימים כמו דלקת מפרקים שגרונית וזאבת יכולים להוביל לאובדן קולגן. זאת בנוסף לניהול אורח חיים לקוי הכולל עישון, צריכה מוגזמת של אלכוהול, צריכת מזון מתועש ומעובד, וחשיפת יתר לשמש ו/או בשעות המסוכנות ביותר. 


מה קורה כשרמות הקולגן בעור מצטמצמות?
אם חשבתם שקמטים וקמטוטים הם התסמינים היחידים להצטמצמות נוכחות הקולגן בגוף, חשוב שתכירו תופעות נוספות המושפעות מתופעה זו, שכוללת בעיקר את מראה העור שמשתנה. זאת בנוסף לכאבי שרירים; התפתחות צלוליט; צניחת איברים; שקיעת העיניים; שבירת שיער וסדקים בציפורניים; התפתחות אוסטאופורוזיס וכאבי מפרקים הפוגעים בתנועה ובחיוניות ועלולים להוביל גם לדלקת מפרקים ניוונית; פגיעה בבריאות העצם ובכלי הדם; ותופעות נוספות שעלולות להשפיע על מערכות הגוף השונות לפגוע בתפקוד הכללי.


הזנת הגוף והעור
כדי לספק את כמות הקולגן שייצורו כאמור פוחת לאורך השנים בגוף, חשוב להזין את העור והגוף בתכשירי טיפוח איכותיים, כמו גם מזונות ותוספי תזונה שיכולים לתת את המענה הדרוש למערכות הגוף ולעור, עם דגש על עור הפנים. בצורה כזו נוצרת סביבה נכונה הכוללת את מאזן לחות הדרוש, ואת חומצות האמינו החשובות כל כך לייצור הקולגן.

 

  • תכשירי טיפוח המכילים קולגן
    משחות וקרמים המכילים קולגן יכולים בהחלט לתת מענה לעור, כל עוד מדובר בתכשירי טיפוח איכותיים שנבדקו קלינית, ללא פרבנים או SLS. תכשירים אלו מומלץ שיכילו גם רטינול, ואת הוויטמינים C ו-E המעודדים את ייצור הקולגן הטבעי של הגוף ומאפשרים את שמירת מאזן הלחות בעור, כמו גם על האלסטיות והגמישות שלו. בנוסף, חשוב לבחור בתכשירים בעלי מבנה מולקולרי שיאפשר את חדירת החומרים דרך שכבת ההגנה אפידרמיס, ישירות לשכבת הדרמיס, בנוסף למוצרים שיכולים להגן של השכבה החיצונית של העור ועל הסבום שתומך בתחזוקת הקולגן.  

 

  • תזונה נכונה ושימוש בתוספים
    מכיוון שהעור משקף את מה שקורה בתוך הגוף, חשוב להזין את כל המערכות בצורה שתעודד את ייצור הקולגן. זאת באמצעות מזונות העשירים בחלבון כדוגמת בשר, דגים, ירקות (ברוקולי ושעועית ירוקה), פירות הדר, מוצרי חלב, דגנים מלאים וקטניות. כדי לאפשר לחומצות האמינו לייצר את חלבון הקולגן, וכאשר לא ניתן לקבל את כל הדרוש ממזון בלבד, בנוסף לשימוש בתכשירי טיפוח רלוונטיים, מומלץ לבחון גם אפשרות לצרוך וויטמינים ומינרלים.

 

קולגן

תזונה נכונה, שתייה מרובה ושימוש בתכשירים מתאימים יכולים לסייע בהגברת ייצור הקולגן 

כיצד ניתן לשמור על רמות הקולגן בגוף ובעור?

בנוסף לתזונה נכונה ושימוש בתכשירי טיפוח ותוספים אשר הוזכרו קודם לכן, חשוב גם לנהל אורח חיים נכון ובריא. למרות שלא מדובר במניעת אובדן הקולגן לחלוטין, ההמלצות הבאות בהחלט יכולות להאט את תהליך ההזדקנות ככל שניתן, על ידי הגנה על הקולגן הטבעי של הגוף.

הטיפים שלנו כוללים:

  • שמירה על מאזן הלחות באמצעות שתייה מרובה של מים. 
  • הימנעות מחשיפה מוגברת לשמש, עם דגש על השעות המסוכנות אותן מגדיר משרד הבריאות.
  • צריכת מזונות העשירים בנוגדי חמצון, כדוגמת אוכמניות, דובדבנים, ירקות ירוקים ועליים, ועוד. 
  • שמירה על העור מפני נזקים סביבתיים וזיהום, שעלולים לגרום לדלקת על ידי ייצור רדיקלים חופשיים בעור שמפרקים את הקולגן וגורמים לרפיון העור ולקמטים. 
  •  הימנעות מעישון, כולל עישון פסיבי שמכילים רעלים הפוגעים בקולגן ובאלסטין. 

ולבסוף, כפי שהודגש שוב ושוב, יש הכרח לשמור על שגרת טיפוח קבועה של העור, כבסיס לכל טיפול שאתם חושבים או מתכננים לעבור. שימוש בתכשירים נכונים ואיכותיים, עם דגש על מריחתם בכל פעם שאתם יוצאים לשמש וחידושם מדי שעתיים-שלוש, תספק את ההגנה הדרושה לעור הפנים ולא רק. חשוב לשים לב ולטפח גם את עור כפות הידיים, הרגליים, ואת שאר חלקי הגוף, לבריאות ונראות מיטבית של הגוף והנפש. 

מוצרים קשורים

תגיות :
אנטי אייג'ינג

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך